Så kan du söka praoplats

Att söka praoplats tycker vissa känns som en spännande uppgift och som en möjlighet att öva på att söka sommarjobb. Andra upplever det mer som en utmaning, kanske för att de inte vet hur de ska gå tillväga eller för att de är oroliga att få ett nej. I skolan kommer du få information om hur det går till att söka praoplats, här ger vi ytterligare tips på vägen.
Elever pratar med vuxen

Din skola kommer ge information om rutiner

Olika skolor har olika rutiner för hur prao ska genomföras. Din skola kommer berätta vad som gäller, exempelvis viktiga datum, hur det går till att söka praoplats och vilket stöd som skolan kan ge för att hitta praoplats. Tänk på att du alltid kan prata med din lärare om du har tankar eller funderingar.

Ska ni söka eller registrera prao i ett system?

En del skolor vill att ni elever söker era praoplatser via ett digitalt system på webben. I ett sånt system kan det ibland finnas praoplatser hos olika arbetsplatser som ni kan söka. Då har skolan och arbetsplatserna i förväg bestämt att de ska samarbeta kring prao – arbetsplatserna har berättat att de gärna tar emot praoelever och när.

Skolan kommer att berätta för dig hur du ska göra och om du behöver ett särskilt lösenord. Om du söker plats direkt i systemet är det bra att först fundera kring vilka arbetsplatser som är intressanta för dig, utifrån dina intressen. Läs igenom arbetsplatsens annons noga och kontrollera också att du enkelt kan resa till praoplatsen du söker.

Kontakta en arbetsplats

Även om din skola samarbetar med olika arbetsplatser som erbjuder prao kanske det finns andra arbetsplatser du är intresserad av? Då kan du söka praoplats genom att ta kontakt med de arbetsplatserna på egen hand! Det är bra träning inför när det är dags för dig att söka sommarjobb eller extrajobb.

Du kan kontakta arbetsplatsen via telefon, genom att besöka arbetsplatsen eller genom att skicka ett personligt brev via e-post. Att söka praoplats påminner mycket om att skriva ett personligt brev när du söker jobb.

Några tips:

  • Presentera dig själv med namn och skola.
  • Berätta att ni ska ha prao och under vilken period.
  • Försök uttrycka varför du vill ha din prao just där.
  • Visa på vad det är som gör att du tycker att det är en spännande arbetsplats. Kanske har du ett intresse som du tycker det skulle vara roligt att lära dig mer om?
  • På nätet kan du hitta bra tips på vad ett personligt brev kan innehålla. Ett tips är Arbetsförmedlingens guide för personligt brev: arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/jobbansokan/personligt-brev

Svårt att veta var du vill praoa?

Här ger vi fler tips på hur du kan tänka när du väljer praoplats

Här ger vi förslag på olika övningar du kan göra inför prao