För arbetslivet – ni som ska ta emot praoelever!

För arbetsplatser är prao en möjlighet att träffa de ungdomar som står i startgroparna till gymnasievalet, vilket oftast är deras första skarpa studie- och yrkesval. Det är en möjlighet att visa upp era yrken och er bransch innan eleverna gör sitt studieval, och att visa på de olika möjligheter som finns i det kommande arbetslivet.
Skolpersonal kikar på skärm

För många företag och organisationer är praon en naturlig del i den strategiska kompetensförsörjningen, men för andra är prao kanske ett mer ovant sätt att arbeta långsiktigt med framtida rekryteringar.

Att erbjuda praoplats behöver inte vara krångligt!

För en arbetsplats som aldrig har arbetat med prao tidigare kan det vara svårt att veta i vilken ände man ska börja – så som det ofta kan kännas när vi ska göra något vi inte har gjort innan. Här vill vi visa på att det faktiskt är ganska lätt att både komma igång och utveckla prao!

Faktum är att en del av förberedelserna inför prao antagligen redan görs av er som arbetsplats. Exempelvis kan era befintliga rutiner kring arbetsmiljö även användas som utgångspunkt för riskbedömning inför mottagandet av praoelever. Förmodligen har ni även rutiner för nyanställda som kan användas i stor utsträckning även vid mottagandet av elever.

Tips, råd och checklistor

Här ger vi förslag och tips som förhoppningsvis gör det enklare för er att både erbjuda praoplats och ta hand om en praoelev på er arbetsplats.
Tipsen fungerar lika bra för privata företag i olika storlekar och branscher som för arbetsplatser inom kommun och offentlig verksamhet samt föreningar och ideella organisationer.