Ska du snart ut på prao? Vad kul!

Prao är en möjlighet för dig att under en tid få testa på hur livet skulle kunna se ut när du är klar med dina studier och har börjat arbeta. För många är det här ett av de roligaste inslagen i högstadiet och för vissa har praon till och med lett till deras första sommarjobb.
Elever sitter vid ett bord och ler

Genom prao får du testa på att gå till jobbet

Prao är en förkortning för praktisk arbetslivserfarenhet och innebär att du under en period befinner dig på en arbetsplats – för att få just arbetslivserfarenhet. Du får använda det som du lärt dig i skolan i en verklig situation.

Kanske får du då svar på frågor som om det är nödvändigt att kunna räkna, att kunna prata flera språk eller att veta vad som hände för länge sen?

Ta reda på vilka arbetsuppgifter du gillar

Tanken är du ska testa på olika arbetsuppgifter inom de yrken som finns på din praoplats, för att få en känsla för vilka uppgifter du tycker är roliga. I Sverige finns hundratals olika yrken. Att tidigt börja fundera kring vad du tycker är intressant gör förhoppningsvis att ditt val av studier och yrke efter högstadiet blir lite enklare.

Prao är alltså ett sätt för skolan att förbereda dig inför ditt kommande studie-och yrkesval. Det kan ge dig en pusselbit till vad du vill göra i framtiden!

Alla i årskurs 8 och 9 praoar

I juli 2018 infördes obligatorisk prao i Sverige. Det innebär att du ska genomföra prao under minst 10 dagar, i årskurs 8 och/eller 9. Det är upp till din skola att bestämma om du ska ha en längre praoperiod, eller om de 10 dagarna delas upp på olika perioder.

Du har själv möjlighet att vara med och påverka var du ska genomföra din prao! Redan innan ni börjar prata om praon i skolan kan det därför vara bra att fundera på vilken typ av arbetsuppgifter eller arbetsplats du tycker det verkar spännande ett testa på.

Tips och råd för dig som ska ut på prao

Inför praon har du säkert frågor och funderingar, och här vill vi stötta dig genom förslag och tips:

Hoppas du får en riktigt bra praoperioden, med värdefulla erfarenheter för framtiden. Lycka till!